Werking vloerverwarming

In principe werkt vloerverwarming op dezelfde manier als verwarmen via radiatoren. De CV-installatie warmt het water op, wat via een netwerk van leidingen naar de verschillende radiatoren wordt geleid. Bij vloerverwarming wordt de warmte verdeeld via leidingen die onder het volledige vloeroppervlak liggen. Daardoor ontstaat er een gelijkmatige warmteverdeling door de hele kamer. Net als bij de CV-ketel kan men via een thermostaat de gewenste temperatuur instellen.

Vloerverwarming is derhalve een prima alternatief voor de traditionelere vormen van verwarmen. Zelfs de Romeinen wisten dat al. Zij bouwden hun vloeren op pijlers en ook dubbele muren, zodat via de ontstane ruimte warme lucht getransporteerd kon worden. De vloerverwarming zoals wij die kennen kan op twee manieren worden aangebracht, via droogbouw en natbouw. Dat laatste heeft de voorkeur, omdat de vloerverwarming daarbij in het cement van de vloer wordt aangebracht.

Het komt echter vaak voor dat mensen een vloerverwarming op de bestaande vloer laten aanbrengen. De vloer moet dan wel vlak en stabiel zijn.

Voordelen vloerverwarming

De oude romeinen wisten het al: een kamer op temperatuur brengen door de vloer te verwarmen is een prima manier om een woning behaaglijk warm te krijgen. De romeinen deden dit door warme lucht (afkomstig van houtvuur) door een holle ruimte onder de vloer te laten stromen, tegenwoordig gebruiken we warm water of elektriciteit.

Uw huis verwarmen met vloerverwarming heeft een paar duidelijke voordelen, waarvan we de belangrijkste even voor u op een rijtje hebben gezet.

1. Betere warmteverdeling. Met vloerverwarming wordt de warmte in uw huis beter verdeeld. Doordat het verwarmingsoppervlakte bij vloerverwarming veel groter is dan bij een radiator wordt de warmte efficiënter verspreidt; hierdoor voelt de warmte ook al aangenamer bij een iets lagere temperatuur en hoeft u dus minder hoog te stoken.

2. Betere luchtkwaliteit. Doordat de luchtcirculatie bij vloerverwarming minimaal is komt er minder stof in de lucht terecht. Vloerverwarming zorgt daarmee dus voor een betere luchtkwaliteit in huis.

 

Eenvoudig besparen met vloerverwarming

3. Onderhoudsarm. Vloerverwarming vraagt weinig onderhoud. Lekker makkelijk dus.

4. Energie besparen. Met vloerverwarming kunt u efficiënter stoken doordat de warmte op een gelijkmatige manier wordt verdeeld. Hierdoor kunt u dus energie besparen en de stookkosten beperken.

5. Eenvoudig combineren. Vloerverwarming is makkelijk te combineren verschillende systemen zoals uw cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen.

6. Ruimte besparen. Vloerverwarming is niet zichtbaar, in tegenstelling tot radiatoren die ergens aan de muur hangen. Doordat radiatoren met vloerverwarming meestal niet meer nodig zijn kan de ruimte aan de muur die daardoor bespaard wordt gebruikt worden voor iets anders.

7. Geen koude voeten meer. Doordat de verwarming van een ruimte begint bij uw vloer, blijven uw voeten ook lekker warm. Kunt u weer op blote voeten door uw huis lopen

 

Extra besparen met een vloerpompschakelaar

Voor wie nog meer energie wil besparen met zijn vloerverwarming is er een pompschakelaar beschikbaar. Een pompschakelaar helpt u energie te besparen doordat hiermee de pomp van de vloerverwarming alleen ingeschakeld is als de cv-ketel ook is ingeschakeld. Om die reden is de pompschakelaar in ongeveer één jaar terugverdiend. Wilt u meer informatie over het aanschaffen van een pompschakelaar of wilt u er direct één bestellen?

Professionele installatie

Het is belangrijk dat vloerverwarming goed wordt aangelegd. DA Vloerverwarming staat garant voor een vakkundige installatie van vloerverwarmingssystemen. DA installeert door middel van infrezen buizen in bestaande vloeren, dit kan zowel in bestaande bouw als in nieuwbouwsituaties.

Wanneer er een nieuwe dekvloer wordt aangebracht, kunnen de vloerverwarmingsbuizen daar in worden verwerkt, door middel van gegalvaniseerde krimpnetten.

Daarnaast is het mogelijk vloerverwarming te installeren op isolatieplaten, waardoor de vloer meteen geïsoleerd is. Dit is mogelijk wanneer de isolatieplaten een hoogte hebben van 20 tot 30 mm. Het voordeel is dat isolatieplaten de warmte beter vasthouden. Nadat het volledige systeem is aangelegd, kan vervolgens de dekvloer worden aangebracht.